Hierarchia odżywiania cz. I

Wiosna tuż za rogiem a wraz z nią cała miriada postanowień, bo przecież zaraz sezon plażowy. Plan zwykle wydaje się dość prosty w realizacji, czasem jest to „zacznę biegać”, „przestanę jeść słodycze” a często po prostu ogólnie „schudnę!”. Zwykle wraz z postanowieniem „SCHUDNĘ” rodzi się już w naszej głowie konkretny …

Kilka powodów dlaczego warto prowadzić dziennik posiłków

Spróbuj śledzić ilość spożywanych przez siebie kalorii i mikroskładników (białka, węglowodanów i tłuszczy)  aby pozostać w dobrej formie. Prowadzenie takiego dziennika przede wszystkim poprawi Twoją świadomość zdrowego odżywiania. Prawdopodobnie szybko zrozumiesz różnicę między „zdrowym jedzeniem”, a „zdrowym jedzeniem sprzyjającym utracie wagi”. Prosty przykład: orzechy – są zdrowe, są świetnym źródłem …

Ćwiczenia funkcjonalne czy izolacja?

Martwy Ciąg, przysiady, wciskanie czy uginanie/prostowanie nóg na maszynie, biceps w bramie? Co przyczyni się lepiej to rozrostu masy mięśniowej? Niestety gdyby wszystko dzieliło się na czarne i białe byłoby zbyt prosto. Odpowiedź najbliższa prawdy będzie brzmiała: Żadne z nich. Każda forma treningu ma swoje plusy i minusy. Idealnie byłoby …

Poprawne ustawienie łokci w klasycznej pompce

Wiele osób dzieli klasyczną pompkę na dwie wersje. Łokcie jak najbliżej ciała Łokcie na zewnątrz, ramiona pod kątem 90 stopni Jeśli pierwszą wersję podepniemy pod pompki tricepsowe – ma to sens jeśli masz w tym konkretny cel. Natomiast druga, szeroka wersja rozstawienia dłoni ma więcej minusów niż plusów. Jeśli łokcie …

Twój rekord nie jest najważniejszy

Tłumaczenie artykułu Lee Boyce „Your PR’s isn’t that important”, Robert Rejmaniak Jeśli zaczynasz przygodę z siłownią lub trwa ona dopiero od niedawna powinieneś skupić się na zbudowaniu i rozwinięciu solidnych podstaw w treningu siłowym aby: uzyskać jak najwięcej benefitów z innych metod treningowych widzieć rezultaty swojej pracy na siłowni czuć …

Na Słodko: Kulki Mocy

Składniki: 60g suszonych daktyli20g suszonych śliwek100g płatków owsianych2 łyżki miodu50g wiórek kokosowych6 kostek gorzkiej czekolady Daktyle i śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je z wody i zblenduj Płatki owsiane lekko podsmaż na patelni – mają się tylko zarumienić. Opcjonalnie możesz również je …