Choroby dietozależne cz. 1 – Osteoporoza

Artykuł ten jest pierwszym z cyklu poświęconego chorobom dietozależnym. Na pierwszy ogień idzie osteoporoza.
Wg National Institutes of Health osteoporoza jest układową chorobą szkieletu, która charakteryzuje się wzrastającym ryzykiem złamań kości w następstwie malejącej odporności mechanicznej, która związana jest z gęstością mineralną i budową tkanki kostnej. Występuje ona najczęściej u:

  1. osób w podeszłym wieku
  2. osób z cukrzycą
  3. osób z zaburzeniami hormonalnymi

Do czynników ryzyka zaliczamy:

  1. wiek: kobiety >65 r.ż. Mężczyźni >70 r.ż
  2. przebyte złamania niskoenergetyczne
  3. niedożywnie (BMI <18 kg/m2)
  4. palenie tytoniu
  5. leczenie glikokortykoidami
  6. naturalną menopauzę <45 r.ż.
  7. Przedwczesną chirurgiczną lub farmakologiczną menopauzę

Zalecenia żywieniowe w osteoporozie:

  • Odpowiednia podaż pierwiastków: wapnia, fosforu, manganu, cynku i miedzi
  • Odpowiednia podaż witamin C i K
  • Odpowiednia podaż białka w diecie

Zalecenia pozażywieniowe:

  • ograniczenie spożywanego alkoholu
  • abstynecja tytoniowa
  • aktywność fizyczna
  • suplementacja preparatami wapnia oraz witaminą D
  • ekspozycja na promienie słoneczne w okresie od maja do września

Przykładowe produkty niezbędne w diecie:

  • nabiał, w szczególności sery podpuszkowe, długodojrzewające (grana padano, parmezan, gouda)
  • fortyfikowane płatki kukurydziane
  • warzywa – szpinak, brokuł
  • orzechy – migdały, orzechy włoskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *