Laktoza – 5 zamienników dla osób z nietolerancją

W ostatnich czasach coraz częściej słyszy się o problemach żołądkowych wywołanych spożywaniem produktów zawierających laktozę. Co jest powodem rezygnacji wielu osób z produktów mlecznych, nabiału, serów i innych, czym skazują się na niedobór wapnia (przypominam norma dzienna wynosi 1000 mg), a co za tym idzie na ryzyko chorób układu kostnego jak np. osteoporoza lub osteomalacja.

Oto 5 artykułów spożywczych, które w łatwy sposób pozwolą na uzupełnienie niedoboru na ten składnik pokarmowy:

 

Nazwa produktu

Ilość Ca na 100g produktu

Ilość laktozy na 100 g produktu

1

Mak

1435 mg

0

2

Ser twardy grana padano, parmezan

1380 mg

0,1 g

3

Sezam

988 mg

0

4

Migdały

239 mg

0

5

Mleko sojowe fortyfikowane

112 mg

0

Do pozostałych produktów zawierających wapń należą fasola biała, rukola, jarmuż, szpinak, szczypiorek, nasiona chia i inne.

Jak widać jest z czego wybierać i skomponowanie zbilansowanej, różnorodnej diety nie stanowi problemu. Zaczynając od spaghetti z pulpecikami wołowymi posypanymi serem, przez pyszny świąteczny makowiec, po warzywno-owocowe smoothie.

Jedyne czego potrzeba to wyobraźnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *